Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Народний Рух України
Калуська міська організація

П`ятниця, 10.05.2024
Головна » 2015 » Листопад » 9 » Олег Дрогомирецький: ПОГЛЯД З МІСЬКОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ
16:10
Олег Дрогомирецький: ПОГЛЯД З МІСЬКОЇ ВИБОРЧОЇ КОМІСІЇ

Підписаний останній протокол виборів депутатів міської ради, і нарешті можна підбивати підсумки. Як член міської виборчої комісії хотів би поділитися деякими особистими враженнями.

Для неупередженого порівняння з усіма минулими виборами стають у пригоді гострі відчуття від роботи в попередніх міських виборчих комісіях – 2010 та далекого 1994 року. Був я єдиним в комісії з таким досвідом, тож незвичним для мене був хіба новий закон. Якщо порівняти з попередніми виборами, то склад комісії був сильнішим, а рівень міжпартійної конкуренції – значно нижчим, бо цього разу було вільне розмаїття поглядів, а не бетонна більшість посланців Партії регіонів. Та й нинішній закон не ряснів суперечностями – на відміну від попереднього.

Вперше міська комісія відчула увагу Європи до місцевих виборів – її відвідали спостерігачі ОБСЄ Йохен Рінк і Лінда Рікмен, і комісія зуміла завершити роботу без зачіпок і проблем. У процесі роботи мені доводилося часом навчати і вести комісію, але завдяки наявності серед колег сильних і досвідчених особистостей, вони часом і мені підказували поточні оновлення. Тому рівень роботи комісії постійно зростав, а кінцевий прийом протоколів і документації від дільничних комісій був проведений на незнаному досі рівні - залучено велику залу РБК, де було достатньо місця і для міської комісії, і для дільничних комісій, і для спостерігачів, і для преси. Приміщення було обладнане озвученням для відкритого ведення засідання. Зручно було приймати документацію, було достатньо місця і для її зберігання, робота велась прозоро і наочно, що усувало можливість конфліктів і непорозумінь.

На цих аспектах я наголошував присутнім журналістам, але вони були надто молоді і не бачили попередніх виборів – тому не могли порівняти й оцінити. В жодному матеріалі я не читав оцінки цих аспектів. Сподіваюся, що в майбутньому не буде опускатися рівень проведення місцевих виборів, належно піднятий цим складом комісії.

Хоч як важко було працювати другу добу без сну, але не було суперечок щодо необхідності перерахунку  81-ої дільниці, та й перерахунок однозначно довів правоту міської комісії і допоміг встановити правильні цифри протоколу. Якщо б сліпо повірили дільничній, то б довго і багаторазово довелося б здавати підсумковий протокол обласній виборчій комісії. 

Загалом цього разу працювалося легше, але в результаті важко написати цікаву статтю – на відміну від виборів 2010 року, записи про які мені цікаво зараз перечитувати.

04.11.2015                                       

Переглядів: 594 | Додав: Karpat | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]