Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Народний Рух України
Калуська міська організація

Субота, 11.05.2024
Головна » 2016 » Квітень » 29 » Представники РУХу з Калуша відвідали могилу Степана Бандери у Мюнхені та зустрілися з українською діаспорою
10:39
Представники РУХу з Калуша відвідали могилу Степана Бандери у Мюнхені та зустрілися з українською діаспорою

З  ініціативи Львівської крайової організації Народного Руху України було організовано поїздку на могилу С. Бандери  у Мюнхен (Німеччина).  У поїздці взяло участь багато представників організації НРУ з різних областей та міст України. З Калуша було делеговано заступника голови міської організації Тетяну Будзан, яка  поділилася враження від поїздки.

Делегація НРУ прибула у Мюнхен  23 квітня. Насамперед  зустрілась із українською діаспорою в Українському Вільному Університеті, де обмінялися досвідом громадсько-політичної діяльності та домовились про подальшу співпрацю. Приємно вразило те, що українці закордоном  створюють громадські організації, де активно відстоюють інтереси України. Голова правління об’єднання українських організацій в Німеччині Леся Шрамко наголосила: «Кожен українець, що зараз є за кордонами нашої Вітчизни, є послом України і від кожного з нас залежить імідж нашої країни, а відтак і перемога у гібридній війні проти України». Також рухівці дізнались про  діяльність та історію Українського Вільного Університету. УВУ був заснований 17 січня 1921 року у Відні. Восени 1921 року осідок УВУ перенесено до Праги, де одержав приміщення та фінансову підтримку від уряду Чехо-Словацької республіки, очолюваного президентом Томашом Масариком. Унаслідок воєнних подій 1945 року більшість професорів і студентів були змушені покинути Прагу та переселитися на Захід, в Баварію. У Мюнхені восени 1945 року починається третій період (після віденського і празького) існування УВУ, який триває по сьогодні.

У Вербну неділю, 24  квітня, рухівці були присутні  на  Богослужінні в українській греко-католицькій церкві Покрови Пресвятої Богородиці та Св. Апостола Андрея Первозванного у Мюнхені.  Після Богослужіння та посвяти вербних галузок, делегація продовжила спілкування з  представники громади української діаспори в Українському  Домі  в Німеччині. Як повідомляє Тетяна, цей дім є осередком  позитивного патріотичного духу, цілісності, єдності української громади, де відчуваєш разом – ми сила. Приємною несподіванкою було познайомитись та поспілкуватись із Андрієм Куцаном (зять С. Бандери) та Орестом Куцаном (внук С. Бандери).

На завершення дня відвідали могилу Провідника Української Нації Степана Бандери на цвинтарі Вальдфрідгоф. Вшанували пам'ять Героя України, виконали Гімн України та Марш українських націоналістів.

Перед від’їздом з Мюнхена ознайомились з архітектурою міста. Тетяна Будзан була приємно  вражена логічно продуманою інфраструктурою, точністю прибуття і відбуття громадського транспорту, кількістю сонячних батерей які встановлені просто неба на величезних гектарах землі, а також тим, що серед  німців є дуже багато велосипедистів. Для них велосипед – це незамінний транспорт у повсякденному житті. Вона впевнена, що українці можуть жити не гірше ніж німці, але потрібно не боятись брати на себе відповідальність, працювати плідно і  чесно та  розумно використовувати ресурси надані природою, тільки тоді Україна буде справжньою європейською державою.

Прес-служба

Калуської МО НРУ

 

Переглядів: 713 | Додав: Karpat | Теги: Степан Бандера, РУХ, Український Вільний Університет, НРУ, мюнхен, Тетяна Будзан, Народний Рух України, Калуш | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]