Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Народний Рух України
Калуська міська організація

Четвер, 28.03.2024
Головна » 2011 » Вересень » 26 » У Києві завершився Форум української молоді діаспори
18:41
У Києві завершився Форум української молоді діаспори
З 22-го по 30-те серпня 2011 року в Києві проходив перший в історії незалежної України Форум української молоді діаспори «Київ-2011». Захід зібрав 50 молодіжних лідерів української діаспори із 30 країн світу, що розташовані на чотирьох континентах. На форумі вдалося згуртувати українську молодь дійсно з усього світу: від Канади до Австралії, від Росії до Ірландії. Організаторами Форуму стали Конференція українських молодечих організацій Світового Конгресу Українців та ВГО «Молодий Народний Рух». Форум проводився за підтримки Фонду Богдана Гаврилишина, Світового Конгресу Українців та Гранту Президента України для обдарованої молоді.

Офіційне відкриття Форуму відбулося 23-го серпня під час конференції «Молодь діаспори – майбутнє закордонного українства», яка пройшла у Київському міському будинку вчителя. У Конференції окрім молоді взяло участь дуже багато почесних гостей, серед яких: Президент Світового Конгресу Українців Євген Чолій, Голова Комітету з європейської інтеграції ВРУ Борис Тарасюк, Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав, Федеральний суддя округу Колумбія (США) Богдан Футей, Голова Української всесвітньої координаційної ради Михайло Ратушний, Голова Европейського Конгресу Українців Ярослава Хортяні, Генеральний Секретар Світового Конгресу Українців Стефан Романів та ін.

На конференції виступаючі відзначили, що завданням української молоді діаспори є не лише зберегти культурну спадщину і ментальність українства для майбутніх поколінь, а й сприяти розвитку зв’язків діаспори і консолідувати зусилля молоді закордонного українства задля об’єднання української діаспори в одне ціле, сприяти становленню незалежної, демократичної, правової української держави. Також молоді діаспоряни звернулися до молодіжних громадських організацій в Україні з ініціативою щодо налагодження контактів та залучення української молоді діаспори до освітніх, виховних, культурних та наукових програм і проектів в Україні.

Дуже важливим фактом є те, що молоді діаспоряни, у рамках Форуму української молоді діаспори отримали змогу відсвяткувати 20-ту річницю незалежності України пліч-о-пліч із такими ж молодими патріотами із України. Проте не таке мабуть святкування Дня Незалежності уявляє собі молодий патріот з-за кордону, коли вулиці перекриті нарядами міліції та спецслужб, які буквально чавлять народ. Ці події, а також політичні репресії в Україні, викликали величезне обурення серед учасників, що чітко передалося у Резолюції Форуму: «Для молоді діаспори є дуже важливим щоб Україна була демократичною і головне правовою державою. Тому ми, учасники Форуму української молоді діаспори Київ 2011, висловлюємо свій протест проти незаконної політичної розправи над Юлією Тимошенко, Юрієм Луценко та іншими представниками опозиції. Ми вважаємо такі дії влади неприпустимими та аморальними».

Проте негативні враження від побаченого виправила «Етно-вечірка до Дня Незалежності», яку для учасників Форуму та іншої патріотичної молоді влаштували ВГО «Молодий Народний Рух» та Спільнота «Покоління 2020». Гості отримали купу позитивних емоцій та вражень від запальних танців та пісень гурту «Варйон», енергійного етно-року гурту «Веремій» та драйвового виступу гурту «Камогрядеши». Також на вечірці були виступи молодих поетів, цікаві конкурси, а закінчилося усе українською дискотекою.

Наступні два дні учасники Форуму мали майстер-класи з написання проектів, оформлення проектної заявки, фандрейзингу, менеджменту організацій та ін. від професійного Salto-тренера Андрія Донця. Також він повідав молоді про можливості програм «Молодь в дії» та «Європейський молодіжний фонд». Метою тренінгів було активізувати співпрацю молоді діаспори з різних країн над проектами європейських фондів.

Протягом усього Форуму молодь діаспори мали зустрічі з відомими громадсько-політичними діячами України. Зокрема у Верховній Раді України молодь зустрічалася із Заступником ВРУ Миколою Томенком, Головою Комітету з європейської інтеграції ВРУ Борисом Тарасюком та Прем’єр-міністром опозиційного Уряду Сергієм Соболєвим, після чого мала екскурсію по ВРУ. Також молодь діаспори мала зустріч із представниками 23-х громадських організацій України, які презентували свою діяльність.

Після тижня тяжкої роботи молоді діаспоряни мали змогу трошки по подорожувати Україно. Спочатку делегація відвідала Канів, де вклонилася Великому Кобзарю та мала екскурсію у Музеї Тараса Шевченка. Потім молодь побувала у славному місті Чигирині, де відвідала Музей Богдана Хмельницького, Бастіон Дорошенка та інші історичні пам’ятки.

Завершився Форум надзвичайно емоційним концертом від Хору імені Г.Вірьовки, який не залишив байдужим жодного. Молоді діаспоряни настільки перейнялися танцями та співами артистів, що майже половину концерту аплодували стоячи.

Прес-центр Молодого Народного Руху


Переглядів: 922 | Додав: Anatolij | Теги: Форум діаспори, київ, МНР | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]