Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Народний Рух України
Калуська міська організація

Четвер, 25.04.2024
Головна » 2011 » Листопад » 23 » Заява Народного Руху України щодо Закону України «Про вибори народних депутатів»
19:20
Заява Народного Руху України щодо Закону України «Про вибори народних депутатів»

Зміна закону про вибори - це маніпуляції в дусі диктатури!

 Як відомо, вчора, 17 листопада Верховна Рада ухвалила Закон України «Про вибори народних депутатів». Відповідно до нього, вибори депутатів здійснюватимуться за змішаною (пропорційно-мажоритарною) системою: 225 депутатів обираються за пропорційною системою; 225 депутатів обираються за мажоритарною системою. Закон встановлює 5% виборчий бар’єр. Блоки участі у виборах не беруть.

 

17 листопада депутатська група НРУ не голосувала за Закон про вибори, в котрому вбачає відхід від раніше завойованих демократичних позицій. Ми переконані в тому, що попередній закон краще забезпечував контроль за виборчим процесом. Свого часу він був високо оцінений світовою спільнотою та європейськими інституціями.

 

Нинішня влада зробила все, щоб переписати новий Закон про вибори під себе. Очевидно, що від нього виграє лише партія влади. Згідно з новим Законом скасування виборчих блоків на ці парламентські вибори і за умов відсутності законодавства, яке б дозволяло об’єднання політичних партій, ця норма дискримінує право на представництво у Верховній Раді України більшості партій.

 

Підвищення прохідного бар’єру з 3% до 5% робить парламент закритою інституцією для кількох великих партій. Більше того, при такому відсотковому бар’єрі голоси більшості українських громадян не будуть враховані, а відійдуть до партій-переможниць, що на наше переконання, не є демократичним.

 

Завдяки прийнятому Закону зі змішаною системою Партія регіонів прагне забезпечити більшість в наступному парламенті, оскільки, на відміну від попередньої пропорційної системи, рушійною силою на наступних виборах стануть фінансові можливості олігархів, безпрецедентні зловживання адміністративним ресурсом і корупційні схеми. Це повернення у 2002 рік, коли опозиція перемогла на виборах, а більшість була створена під тодішнього Президента Л.Кучму, завдяки мажоритарникам-тушкам.

 

 

Народний Рух України виступає також проти того, що виборчий закон змінений менше, ніж за рік до проведення виборів народних депутатів України. Такої ж позиції дотримується і Венеціанська комісія.

 

Існує правило, згідно з яким в демократичній державі не можуть змінювати правила гри напередодні кожних виборів. Вони можуть діяти вже на наступних виборах, а не на тих, що мають відбутися. Прийнявши новий Закон про вибори влада вкотре наступила на горло демократичним принципам і продовжує будувати авторитарний режим.

 

Ми розцінюємо це як виклик українському суспільству і відхід від раніше анонсованого європейського напрямку.

 

У цій ситуації ми закликаємо демократичні сили до консолідації та висунення єдиних кандидатів на всі мажоритарні округи. Тільки у такий спосіб ми отримаємо можливість перемогти на наступних виборах.

18.11.2011р.

Переглядів: 698 | Додав: Karpat | Теги: РУХ, вибори, заява | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]