Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Народний Рух України
Калуська міська організація

П`ятниця, 29.03.2024
Головна » 2012 » Грудень » 27 » Безсмертя Вячеслава Чорновола
16:05
Безсмертя Вячеслава Чорновола

У морозні дні 2012 року Вячеслав Чорновіл мав би святкувати 75 річчя. І так би й було, якби не обрав тернистої, часто невдячної дороги захисника національних інтересів. До болю традиційна для патріота доля. Десятки років боротьби і поневірянь, коротка мить тріумфу, зрада колишніх однодумців і вбивство, яке звичайно ж так подібне на аварію, як КГБ на благодійну організацію. А ще всенародна шана, як завжди після смерті. А ще память. А ще безсмертя…

Доля подарувала лише одну зустріч з Вячеславом Чорноволом, але цього було достатньо аби побачити світлість, дитячу безпосередність, щирість, глибинний, самобутній аналітичний розум, талановите спілкування з молодіжною аудиторією. Цієї зустрічі було достатньо аби багато років працювати,  в колі побратимів,  для збереження і розвитку партії Вячеслава Чорновола. Спробуємо акцентувати увагу на тих ідеях політичного лідера, які не втрачають актуальності.

1. В.Чорновіл чітко визначив проблему нашої державності. Це проблема влади в незалежній Україні. Ще прийде час, коли автори посібників будуть використовувати досвід України як приклад маніпулювання свідомістю мас номенклатурою, яка ледь не втратила важелі фінансового впливу, швидко перефарбувалася, перебудувалася, очолила процес і стала ще сильнішою, бо діє приховано, витончено, підступно і, на жаль, успішно.

Ось декілька цитат з праць В. Чорновола другої половини 90 – их років:

«ЖИТТЄВИЙ РІВЕНЬ БАГАТЬОХ ГРОМАДЯН ДАЛІ ПАДАЄ. БЮДЖЕТНИЙ ГОЛОДОМОР ДОКОНУЄ НАЦІОНАЛЬНУ КУЛЬТУРУ Й НАУКУ.» 1996р.

«РЕАЛЬНЕ ВПРОВАДЖЕННЯ РЕФОРМ БЛОКУЄТЬСЯ, НАТОМІСТЬ МАЄМО ЛИШЕ ЇХ ІМІТАЦІЮ» 1997р.

«У НАС ЯК ПАРТІЇ НАЦІОНАЛЬНО – ДЕМОКРАТИЧНОГО СПРЯМУВАННЯ Є СЕРЙОЗНІ ПРЕТЕНЗІЇ ЗА СПРОБУ БУДУВАТИ НЕУКРАЇНСЬКУ УКРАЇНУ – ДЕРЖАВУ БЮРОКРАТИЧНО КЛАНОВУ, НАЦІОНАЛЬНО ІНДИФЕРЕНТНУ, А ТО Й ВІДВЕРТО АНТИНАЦІОНАЛЬНУ. РУЙНУЄТЬСЯ УКРАЇНСЬКА КУЛЬТУРА, БЮРОКРАТИЧНИЙ АПАРАТ БЛОКУЄ КОНСТИТУЦІЙНУ НОРМУ ДЕРЖАВНОСТІ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ, ЗВЕДЕНІ НАНІВЕЦЬ УКРАЇНСЬКІ ПРЕСА Й КНИГОДРУКУВАННЯ, УКРАЇНСЬКА МОВА ВИТІСНЯЄТЬСЯ З РАДІО Й ТЕЛЕБАЧЕННЯ… В УКРАЇНІ ПРАВИТЬ СВІЙ БАЛ ЗДЕНАЦІОНАЛІЗОВАНА ЛИЧИНА ОБЕЗДУХОВЛЕНОГО МІЩАНСТВА Й РОЗЖИРІЛОГО СКОРОБАГАТЬКА.» 1997р.

2.Навіть серед патріотично налаштованих людей доводиться чути недолугу думку про необхідність згортання партійних прапорів. Заміна сильної, опозиційної партії на політичний клуб ветеранів це рожева мрія всіх режимів. Якщо партія допустила серйозні помилки вона програє вибори, зробить висновки і буде працювати для людей і держави. Чи применшує це значимість інших форм роботи. Звичайно ні. Достатньо згадати «Хартію вільної людини,» підготовлену ініціативною групою Першого грудня. Твори Ліни Костенко інколи ефективніші за десятки організацій.

Однак для системного опору потрібна відповідно організована структура, яка вже фактом свого існування гальмує диктаторські, або антинаціональні задуми. Не випадково В.Чорновіл писав у січні 1997року: « не розумію деяких політиків, які спішать відректися від першої частини визначення « національно – демократичні сили,» тобто від поняття  «національне.» І ще більш символічно, що в своєму останньому виступі, зауважте перед студентами Кіровоградського педінституту, знову і знову буде повторюватися головна теза: « Я думаю, що ми збережемо Рух… Я думаю, що Рух ми відстоїмо.» Зауважу, що ті люди. на чиїх руках кров Чорновола, будуть завжди політичними аутсайдерами, незважаючи на посади, а ті, які використали НРУ як трамплін і пішли з партії в інші проекти, ще «підуть у небуття неславою покриті.»

На особливу увагу заслуговують думки щодо ідейності політичного лідера.

Тому пропозиція  нового голови НРУ Василя Куйбіди щодо школи молодих політичних лідерів заслуговує  схвалення. До речі, така школа почне свою роботу в Тернополі, згідно затвердженої програми, в березні 2013 року.

3.В. Чорновіл добре розумів силу друкованого слова, працюючи при першій нагоді як журналіст, або головний редактор. Його газети були і залишаються прикладом аналітичності, захисту національних інтересів, захисту людей праці, оборони національної культури. 

4. Зауважимо обізнаність В.Чорновола з досягненнями психологічної науки. Наприклад, аналізуючи проблему безумовних рефлексів при розкраданні суспільної власності, клептоманії він використав висновки Еріха Фрома, щодо патології, яка ставши масовою, починає сприйматися як норма.

Не випадково йому належить відома теза «Україна починається з тебе,» що є основою особистісного підходу, персонології. Врешті – решт у відомій « Хартії вільної людини» ця думка є однією з основних.

5. На жаль не втрачають висновки В. Чорновола, щодо суті корупції. Визнавши факт, що корупція існує всюди, він порівняв корупцію в Україні з перекинутою «хабарницькою пірамідою.» Якщо на Заході злодії, наркоділки, сутенери зацікавлені в покровительстві владних структур, але чим вища посада тим менше там ренегатів і зрадників, то наші «голодні чиновники – їх сила – силенна – не лише очікують, але й вимагають хабарів. Більше того вони створюють навмисне такі умови, за яких чесне підприємництво приречене на банкрутство.»

6.Щирі, вистраждані слова знаходив Вячеслав Максимович щодо Воскресіння. У квітні 1997 року він напише: «У наших серцях не гасне віра у Воскресіння Христове, у Воскресіння народу, у прийдешню велич нашої воскреслої держави… Як воскреслий Ісус ніколи знову не вернеться на Голгофу, так немає дороги назад, в імперську темряву, нашому багатостраждальному народові. А тому з надією на краще зустрічає Україна свій черговий Великдень.»

Свято України, ще попереду. Бо має держава славних синів, які жертвували життям за державність. У пантеоні національних героїв займає своє місце і Вячеслав Чорновіл.

У день народження привітаємо доброго чоловіка молитвою. Він заслужив.

 

Заступник Голови НРУ

Анатолій Вихрущ

Переглядів: 863 | Додав: Karpat | Теги: Вячеслав Чорновіл, РУХ, Анатолій Вихрущ | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]