Вітаю Вас, Гість! Реєстрація RSS

Народний Рух України
Калуська міська організація

Четвер, 18.04.2024
Головна » 2016 » Липень » 21 » Олег Савка: «Ми йдемо у політику, щоб ламати усі стереотипи, які не дають державі розвиватися»
16:27
Олег Савка: «Ми йдемо у політику, щоб ламати усі стереотипи, які не дають державі розвиватися»
 

13389008Вибори — це, зазвичай, зачароване ментальне коло: з одного боку, людей дратує, що у країні сформувався прошарок «небожителів»-парламентарів. З іншого — у багатьох виборців сформований стереотип народного депутата — людини заможної, яка нібито матиме більше можливостей щось зробити для округу. І якщо ми зуміємо розірвати це зачароване коло, то лиш тоді отримаємо якісно іншу владу, — вважає кандидат у народні депутати від Народного Руху України у калуському виборчому окрузі № 85 Олег Савка.

Рух — єдина політична сила на Калущині, яка у своїй виборчій кампанії принципово робить ставку на волонтерів й однодумців та руйнує міфи про «вибори, які коштують мільйони».  За словами відомого громадського активіста, депутата міської ради Олега Савки, рухівці свідомо не звертаються за фінансовою підтримкою до великого бізнесу, бо мають за пріоритет зберегти свою незалежність від зовнішніх впливів. Про майбутню роль у парламенті, подолання політичного заробітчанства та великі зміни у житті — у розмові із Олегом Савкою.

— Олеже, чому вирішили балотуватися? У Вас великий досвід громадської діяльності. Вважаєте, цього достатньо, щоб спробувати себе у великій політиці?

Це нелегке рішення і непростий крок для нашої команди. І, водночас, він є логічним: ми до цього йшли 11 років, які були наповненими не тільки активною громадською, але й політичною діяльністю. Бо політика проникає і впливає на усі сфери нашого життя. І те, що ми робили в освітніх проектах з молоддю, і те, що відстоювали інтереси громади, коли вважали дії влади несправедливими або спрямованими на шкоду національним інтересам, і, зокрема, наша активна участь у майданівських подіях є яскравим доказом того, що всі ці роки ми вели не тільки громадську, культурно-мистецьку, але, насамперед, політичну діяльність. Рухівські традиції беруть початок з 1990-х років, тобто, у наших лавах, окрім молодих, активних, реалізованих людей, є і ветерани-рухівці, які першими піднімали українські прапори у 1989-1991 роках. Цей сплав молодості і досвіду у нашій команді однодумців дає нам упевненість у тому, що зможемо реалізувати мету, з якою йдемо на вибори, — якісно оновити місцеву і державну еліту.

Ви є головою Івано-Франківського крайового осередку «Молодого Народного Руху». Як можете оцінити діяльність цієї молодіжної організації?

У Калуші ми реалізували багато проектів, спрямованих на виховання, освіту молоді, а також соціального та благодійного спрямування. Національно-патріотичні табори «Молодого Руху» вже стали своєрідною візиткою для нашої організації. Я зараз маю на увазі і вишкільний табір «Чорний Ліс», який ми проводимо у селі Грабівка, і традиційне щорічне Всеукраїнське молодорухівське таборування під Говерлою. Кількість учасників цих заходів з кожним роком збільшується, що є для нас як організаторів показником якості наших заходів. Важливим напрямком нашої діяльності є також різноманітні освітні проекти для молоді. Так ми вже неодноразово проводили «Школу лідера», «Школу молодого політика», «Дебатну школу». До речі, за результатами останньої учасники школи навіть створили власний дебатний клуб.

Проте, наскільки відомо, Ваша діяльність не обмежується виключно роботою з молоддю. Що ще можете записати до активу Вашої команди?

Важливою для команди стала участь у останніх місцевих виборах. Надзвичайно приємним і, звичайно, показовим став той факт, що більша частина кандидатів у депутати до міської ради були саме молодорухівці. У результаті минулого року молоді рухівці отримали депутатські мандати у міській раді. Це для нас новий досвід, і ми намагаємося його максимально розширювати, ефективно використовувати всі свої депутатські можливості на користь калушан. Також для нас пріоритетною є співпраця з міжнародним середовищем.  Так, ще у 2011 році ми разом із Опольською фундацією дітей та молоді «Пястун» організували збір підписів під спільним зверненням української і польської молоді до Європарламенту про якнайшвидшу інтеграцію України до євроспільноти, яке потім було передано нашими членами до європарламентарів. Зараз ми співпрацюємо із чеською організацією «Карітас» щодо облаштування сенсорної кімнати у центрі соціальної реабілітації дітей «Добродія Калуська», яка працює з дітьми з функціональними обмеженнями. Тобто діяльність дійсно багатовекторна, успіхи можна знайти у різних сферах.

Ви - молода людина, яка має у калуському середовищі авторитет, але не має статків. Тобто, під стереотип депутата-бізнесмена не підходите. Де гарантія того, що не йдете за особистим матеріальним збагаченням чи соціальним статусом?

Власне, ми йдемо у політику, щоб ламати усі стереотипи, які не дають державі розвиватися. Почали — зі стереотипів про виборче заробітчанство. Чомусь так склалося, що у нас вибори — це стихійне лихо, яке приходить дуже часто, і, водночас, багато людей на ньому пробують заробити. Тому, ми, йдучи на вибори, принципово поставили перед собою ціль: орієнтуватися на тих людей, які поділяють наші цінності. Нехай їх може бути не так багато, але це люди, які щиро і ефективно допомагають у донесенні наших ідей до нашого виборця. Ми свідомо не звертаємося до олігархів місцевого  чи регіонального рівнів за грошима, бо хто платить гроші, той і замовляє музику.  Для мене і моєї команди є пріоритетом зберегти свою незалежність від великого бізнесу — чи на рівні депутата міської ради, чи — народного депутата.

Ви - перша політична сила, яка взялася проводити вибори на волонтерських засадах. При тому, що кошторис виборів до Верховної Ради стартує від мільйона і вище. Плануєте залучити стільки благодійних коштів?

Наша партія не є олігархічною і великими коштами не володіє — на чергових виборах Руху навряд чи вистачило би ресурсу нарівних конкурувати із олігархічними й іменними проектами.  Але на проміжних виборах, які проходять у семи округах, Рух мобілізував і сконцентрував свій партійний ресурс. Відтак, партія трохи допомагає нам у першочергових завданнях. Але маємо розуміти: є речі, які потрібно оплачувати. Наприклад, якщо ми хочемо донести до виборців своє програмні засади, ми не можемо усно всім про це розказувати — потрібно виготовити друковану продукцію. Це — елементарні речі, які повинні бути оплачені. У всьому решту — агітатори, працівники штабу – це люди, які поділяють наші ідеї, дуже сильно прагнуть змін і згідні пожертвувати для цього своїм вільним часом. Не можна сказати, що вибори — це дешеве задоволення, але це й не мільйонні витрати. Просто потрібно менше шоу, а більше спілкування  з людьми. Люди не можуть сказати свою проблему біл-борду чи кандидату, який виступає з телеекрану.

Ви багато спілкуєтеся з виборцями. Які основні питання вони порушують і як плануєте вирішувати ці питання у разі перемоги?

Так, справді я проводжу багато зустрічей з трудовими колективами, у дворах міста Калуша та громадами сіл нашого округу. Ці зустрічі дають мені можливість сформувати коло питань, які найбільше турбують людей: захмарні необґрунтовані тарифи, відсутність робочих місць та низький рівень соціальних стандартів, поганий стан доріг, екологічні проблеми краю. Усі ці питання глобальні, вирішити їх прийняттям одного або декількох законів неможливо. Я переконаний, що зміна економічної політики, її деолігархізація стане передумовою для вирішення проблем. Тому свою депутатську діяльність планую спрямовувати на розроблення законопроектів, які стосуватимуться демонополізації ринку, насамперед, енергетичного сектору, створення умов для чесної конкуренції, підтримку малого та середнього бізнесу. Це дасть змогу формувати справедливі тарифи, розвивати інфраструктуру (дороги, мости, садочки, школи).

Дякую за спілкування!

Прес-служба НРУ

Переглядів: 521 | Додав: Karpat | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]